Logowaniepodłoga
Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
zakmnij
RSS RSS YouTube facebook

Sushi! - Kuchenna demolka #4

Data dodania: 2011-11-22
Odsłony: 4145
Autor: Aisha

Wędrując po moim ulubionym dyskoncie spożywczym z robaczkiem w logo, wpadłam na wyprzedaż produktów z "tygodnia azjatyckiego". Pomyślałam sobie – nie zaszkodzi spróbować – i w ten oto sposób, za niewielkie pieniądze, obłowiłam się w prażone nori, wasabi i sos sojowy... Co z tym wszystkim zrobić? O tym za chwilę ;)

Na początku porozmawiajmy o kuchni japońskiej. Nie bez kozery nazywa się ją jedną z najzdrowszych na świecie, a sami Japończycy, stroniący od fast foodów i ciężkich, mącznych dań, dożywają stu lat, a nawet więcej.
Japońska kuchnia przywędrowała do Polski stosunkowo niedawno i z miejsca opanowała podniebienia zarówno młodych, jak i starszych. Jej głównymi składnikami są: ryż, ryby i owoce morza (w tym wodorosty). Dwie ostatnie pozycje je się zarówno na surowo jak i gotowane, pieczone, duszone i smażone – często przyrządzając potrawę tuż przed oczami wygłodniałego klienta lub dając mu naczynie z bulgoczącą wodą i mówiąc: radź sobie sam :) Cóż, taka tradycja ;)
Bezapelacyjnie najpopularniejszym daniem, które z Japonii przywędrowało do nas, jest sushi, czyli ryżowe zawijasy z dodatkami. Można spróbować kilku wariantów tej potrawy, które różnią się między sobą sposobem formowania, kształtem i nadzieniem. Ja zaproponuję Wam chyba najbardziej znaną wersję, a mianowicie maki-sushi.

Do przygotowania maki-sushi potrzebne nam będą: 

prażone wodorosty nori (można je tanio kupić przez Internet lub w dyskontach, w czasie "dni/tygodni azjatyckich)
ryż – najlepiej krótkoziarnisty, który lepiej się klei od długoziarnistego
sos sojowy i chrzan wasabi (również do kupienia w dyskontach)
ocet (najlepiej ryżowy, ale jeśli takiego nie macie, równie dobry będzie zwyczajny)
ogórek zielony
ryba*

*Do sushi używa się zazwyczaj surowej ryby lub wędzonej– najlepiej łososia, ale może to być także ryba maślana, sardela czy tuńczyk. Ważne, żebyście byli przekonani o świeżości ryby, którą kupujecie i pamiętali, że nie spożywa się na surowo ryb słodkowodnych, które są bardziej podatne na ataki pasożytów niż morskie, a także węgorzy, których krew jest trująca (dlatego zawsze trzeba je poddać termicznej obróbce)

Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 1 godzina - z surową rybą, 2 godziny – z wędzoną
Ilość porcji: całkiem sporo małych kawałeczków, którymi na pewno najedzą się 4 osoby :)

1 2 3 right

Przeczytaj inne arty

brak kulinaria Tagiatelle - Kuchenna demolka #9 Nie myślcie sobie, że Wasze komentarze wędrują w niebyt ;> Niebawem będzie i deser bez...
brak kulinaria Jedzenie dla królika ;) - Kuchenna demolka #8 Po niesamowitym sukcesie pierogów z makiem, które wywołały żywą dyskusję na wortalu, postanowiłam i tym...
brak kulinaria Makowe pierożki - Kuchenna demolka #7 Mak to fantastyczna roślina, której zdrowotne właściwości znano już kilka wieków temu. Zawiera nie tylko...

Komentarze_ 10


brak

Ja również, bo kocham ryby (a przynajmniej jej część), niektóre mi nie smakują (niestety). ;/ Są zdrowe i bardzo pożywne! ;D

brak

Ja nigdy nie jadłam ssuhi ale chcialabym spróbować..... :)

brak

już robiłam sushi, jadłam i powiem jedno, jedyne słówko: cudo!!! Kocham sushi, obojętnie z jakimi dodatkami (pych z krewetką jest) i zawszę mi smakuje! Ale strasznie trudno mi ciąć walce na kawałki. Nie wiem, może to zależy od wyboru alg, albo ryżu :)

brak

Dokładnie, efekt końcowy jak z najlepszych restauracji! ;))

brak

Nigdy nie jadłam sushi ale mam zamiar w niedługim czasie. ten reportarz tylko mnie zachęcił :) Bardzo smacznie i fajnie wyglądają na efekcie końcowym. Z checią wypróbuje :)

brak

Ja też i myślę, że nie będę żałować! ;))

brak

Wygląda smakowicie, jednak nie bardzo przepadam za rybami... znaczy raz lubie raz nie i sama nie wiem ;) Jednak teraz chętnie bym przynajmniej spróbowała tego sushi :D

brak

Nie jadłam sushi ale kocham ryby :) Ciekawi mnie tez jak smakuje taka potrawa

brak

Też nie jadłam nigdy sushi, ale artykuł bardzo mnie do tego zachęca! Ostatni obrazek, który ukazuje całokształt pracy wygląda rewelacyjnie, świetnie wyglądałoby takie podanie potrawy.

brak

Ale super. Świetnie to wygląda, normalnie zrobiłam się głodna. Nigdy nie jadłam sushi, ale zawsze chciałam spróbować.

Dodaj komentarz