Logowaniepodłoga
Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
zakmnij
RSS RSS YouTube facebook

Krem z rzeżuchy - Prosty przepis na obiad cz. 5

0 DODAJ
KOMENTARZ


Ocena:Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)
Data dodania: 2011-05-11
Odsłony: 5093
Autor: Aisha

Rzeżucha – moje ulubione wiosenne kiełki – towarzyszyła nam w czasie całego cyklu obiadowego. To naprawdę wspaniały i pełen witamin dodatek do dań. Dziś, na pożegnanie kącika obiadowego zaproponuję Wam przepyszną i niezwykle łatwą zupę-krem z rzeżuchą w roli głównej.

 

Do przygotowania kremu potrzebne nam będą:

 

2-3 średniej wielkości ziemniaki

2 pęczki rzeżuchy

mały jogurt naturalny

1 duża cebula

2 szklanki mleka

80g masła

przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki

wywar warzywny (może być "z kostki")

 

1. Gotujemy 2 szklanki wody z warzywami bulionowymi (marchewka, seler, pietruszka) lub jedną kostką tzw "rosołu warzywnego". Kiedy się zagotuje odstawiamy garnek na bok, żeby jego zawartość trochę przestygła.

 

2. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, rzeżuchę pozostawiamy w takim stanie, w jakim jest – nie trzeba jej siekać.

 

3. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cebulę. Zostawiamy na małym ogniu przez 5 minut, żeby się zeszkliła.

 

4. Dodajemy ziemniaki, rzeżuchę, mleko i bulion warzywny. Zagotowujemy i zostawiamy pod przykryciem, na średnim ogniu przez 20 minut. Co jakiś czas mieszamy.

 

5. Ugotowaną zupę odstawiamy, żeby nieznacznie przestygła, potem miksujemy.

 

6. Dekorujemy jogurtowym szlaczkiem, rzeżuchą lub innymi ulubionymi ziołami (polecam natkę pietruszki w dużych ilościach - jest przepyszna).

 

 

Smacznego!

 

Lekki krem z rzeżuchy jest wspaniałą potrawą dla wszystkich, którym nie chce się spędzać wśród garnków całego upalnego przedpołudnia oraz dla tych, którzy chcą jeść zdrowo i dietetycznie :) Poza tym, nie ma to jak zielona zupka na wiosnę, prawda?

 

Czas wykonania: 30-40 minut

Koszt: niewielki

Ilość porcji: 6

Poziom trudności: łatwe

 

 

 

Zapraszamy też do innych przepisów z cyklu "Prosty przepis na obiad":



Dziękujemy firmie Knorr, która zaopatrzyła nas w sporą ilość przypraw i z którą organizujemy konkurs na Wasze najciekawsze przepisy kulinarne - przypominamy że trwa on jeszcze do 15 maja 2011, zapraszamy do wzięcia udziału w nim!


Przeczytaj inne arty

brak kulinaria Tagiatelle - Kuchenna demolka #9 Nie myślcie sobie, że Wasze komentarze wędrują w niebyt ;> Niebawem będzie i deser bez...
brak kulinaria Jedzenie dla królika ;) - Kuchenna demolka #8 Po niesamowitym sukcesie pierogów z makiem, które wywołały żywą dyskusję na wortalu, postanowiłam i tym...
brak kulinaria Makowe pierożki - Kuchenna demolka #7 Mak to fantastyczna roślina, której zdrowotne właściwości znano już kilka wieków temu. Zawiera nie tylko...

Komentarze_ 0


Dodaj komentarz