Logowaniepodłoga
Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
zakmnij
RSS RSS YouTube facebook

Potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów

0 DODAJ
KOMENTARZ


Ocena:Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)
Data dodania: 2017-04-22
Odsłony: 324
Autor: endriu

Nadszedł czas sprawdzenia, czy książka Sabriny Ghayour pt. Sirocco jest warta zakupu. Dzięki uprzejmości wydawnictwa mogę zaprezentować Wam aż dwa przepisy pochodzące z tej pachnącej orientem pozycji. Dziś pod lupę  weźmiemy potrawkę z bakłażana, papryki i pomidorów.

To danie z warzyw na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się niczym szczególnym, lecz gdy przyjrzymy się jej bliżej i dostrzeżemy kolendrę i kumin, przestanie być tak banalna. Nam bardzo smakowała, teraz Wy ją przetestujcie. :)

0.

 

Lista zakupów (proporcje dla 4 osób):

  • 4 bakłażany,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry – trudno ją dostać, polecam więc kupno kolendry w ziarnach i zmiażdżenie je w moździerzu lub zmielenie,
  • 2 łyżki mielonego kuminu / kminu rzymskiego (nie pomylcie z kminkiem, to dwie zupełnie różne przyprawy!),
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 400 g pomidorów,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 czubata łyżeczka cukru,
  • Oliwa z oliwek,
  • Sól morska i świeżo mielony pieprz,
  • Opcjonalnie: posiekane liście natki pietruszki,
  • Opcjonalnie: posiekane liście kolendry.

 1 

  

Kroimy składniki:

  • Bakłażan – w kostkę ok. 2,5 cm,
  • Papryka – w paski o szerokości ok. 1 cm,
  • Cebula – w kostkę ok. 1 cm,
  • Czosnek – w cienkie plasterki,
  • Pomidor – w dość dużą kostkę.

 2 

    

W największym garnku rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek, po czym podsmażamy na niej bakłażana. Następnie dodajemy do gara paprykę, cebulę oraz jeszcze nieco oliwy i smażymy całość, aż warzywa zmiękną.


 3 

  

Powoli dodajemy pozostałe składniki – najpierw czosnek, następnie kumin, kolendrę i przecier pomidorowy. Mieszamy całość i podgotowujemy potrawę. Kolejnymi krokami są dorzucenie do gara pomidorów (świeżych i puszkowanych) oraz dolanie jeszcze odrobiny oliwy.


 4 

  

Całość obficie solimy i pieprzymy, dodajemy też cukier dla zrównoważenia smaku pomidorów. Następnie dusimy danie na najmniejszym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Przed samym podaniem możemy udekorować potrawkę ziołami.


  

Jeszcze na koniec małe porównanie tego, jak przepis wygląda w książce Sabriny, a jak u mnie. I jak Wam się podoba efekt? :)


Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Sabriny Ghayour pt. Sirocco. Jeśli chcesz przeczytać o niej więcej – zapoznaj się z informacją wydawniczą: http://nastek.pl/kulinaria/12298,Sabrina-Ghayour-Sirocco


Przeczytaj inne arty

brak filmy ENEMEF: PODWÓJNA NOC GROZY I HORRORÓW ENEMEF: Noc Grozy i Horrorów, czyli legendarne coroczne święto horrorożerców tym razem odbędzie się w...
brak kulinaria Sabrina Ghayour – Sirocco Ostatnio pokazaliśmy Wam książkę Jamie'ego Olivera, którą dostaliśmy od Wydawnictwa Insignis, a już dziś prezentujemy...
brak kulinaria Gotuj zdrowo dla całej rodziny – Jamie Oliver Dziś do naszej redakcji przyszły dwie fantastyczne książki kucharskie od Wydawnictwa Insignis. Pierwszą z nich...

Komentarze_ 0


Dodaj komentarz