Logowaniepodłoga
Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
zakmnij
RSS RSS YouTube facebook

Najlepsze ciasto na pizzę i… nie tylko!

0 DODAJ
KOMENTARZ


Ocena:Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)Ocena: 5 gwiazdki (polecamy)
Data dodania: 2016-10-14
Odsłony: 648
Autor: endriu

Drodzy Nastkowicze, chciałbym rozpocząć na Nastku nowy cykl kulinarny, w którym pokażę Wam jak łatwo, szybko i tanio zrobić zajebiste potrawy. Na początek przedstawię Wam sam przepis na ciasto, a w kolejnych odcinkach cyklu nauczę Was formować je tak, by powstały z niego genialne, pyszne i banalnie proste potrawy. Jesteście gotowi? To jedziemy!

Przygotujcie sobie listę zakupów. Z podanych składników zrobicie dwie dość duże pizze (ok. 32 cm) lub jedną bardzo dużą, na całą blachę. Listę mega łatwo zapamiętać, ucząc się tylko prostej, „malejącej” formułki: „trzy, trzy, jeden, pół, pół, ćwierć.” Zobaczcie sami.

  • 3 szklanki mąki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka ciepłej wody (na tyle ciepłej, żeby nie parzyła w palec),
  • ½ łyżeczki soli (jeśli lubicie dość wyrazisty smak ciasta, dodajcie pełną łyżeczkę – polecam do pizzy, ale np. do bułek już nie),
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ¼ kostki drożdży (czyli 25 g).

Na początek łapiemy za widelec, wkruszamy drożdże do wody, dosypujemy cukier i mieszamy całość do momentu, aż drożdże będą rozpuszczone. Dowiemy się o tym widząc, że na widelcu nie pozostały żadne fragmenty grzybów.

  

Mąkę i sól wsypujemy do miski (lub robota kuchennego, jeśli ma funkcję zagniatania ciasta), dodajemy oliwę.

1 2 right

Przeczytaj inne arty

brak kulinaria Potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów Nadszedł czas sprawdzenia, czy książka Sabriny Ghayour pt. Sirocco jest warta zakupu. Dzięki uprzejmości wydawnictwa...
brak kulinaria Sabrina Ghayour – Sirocco Ostatnio pokazaliśmy Wam książkę Jamie'ego Olivera, którą dostaliśmy od Wydawnictwa Insignis, a już dziś prezentujemy...
brak kulinaria Gotuj zdrowo dla całej rodziny – Jamie Oliver Dziś do naszej redakcji przyszły dwie fantastyczne książki kucharskie od Wydawnictwa Insignis. Pierwszą z nich...

Komentarze_ 0


Dodaj komentarz